Tapahtuma-alue

Backas jazz sai kyllä upeat puitteet tapahtuman järjestämiselle. Vantaan Backaksen kartano on kokonaisuutena erittäin kaunista aluetta. Sen historia, vanhat rakennukset sekä upeat maisemat on jotain sanoin kuvaamatonta. Sinne vielä aluetta kunnioittaen kaunis tapahtuma niin ollaan jonkin todella kauniin äärellä.

Historiaa

1600-luvulla perustettu Backaksen kartano tunnetaan etenkin siitä, että se on ollut Osuusliike Elannon tuotantotilana 1900-luvulla. Se tunnetaan myös varmasti HOK-Elannon 2000-luvun kasvihuoneista. Vieressä sijaitseva Petaksen virkatalo sekä kartano muodostavat yhdessä Elannon suurtilan. Kyseinen suurtila löytyy valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelosta.

Vaikka kartano on rakennettu vasta 1600-luvulla, niin on sen paikalla ollut jo 1500-luvulla samanniminen tila. Tila on ollut Ruotsin vallan aikana ratsutila, jolla on varustettu kuninkaan joukkoja. Tilan omistajat vaihtuivat tuona aikana 1600-1700-luvulla erittäin tiuhaan ja omistajat olivat pääasiassa sotilasvirkamiehiä. Kartanon nykyisen päärakennuksen on rakennuttanut August Hagelstam vuonna 1818. Hänen poikansa Cars Hagelstam taas laajensi aluetta sekä kehitti sen maanviljelyä.

Elanto

Elanto osti lopulta monien vaiheiden jälkeen kartanon alueen ensimmäisen maailmansodan aikana. Osuusliike osti alueen, sillä se tarvitsi alueen Helsingin läheltä jossa tuottaa elintarvikkeita omiin myymälöihin sekä ravintoloihin. 1900-luvun alkupuolella Elanto oli kasvattanut Backaksesta todellisen suurtilan. Tila tuotti valtaosan Elannon pääkaupunkiseudulla myydyistä elintarvikkeista. Kartanon toiminnan laajuutta, sekä alueen kokoa kuvastaa hyvin myös se, että alueella on ollut oma junarata. Sillä on kuljetettu turvetta sekä puutavaraa omalta metsäalueelta.

Kartanon alueella oli aikoinaan myös oma tiilitehdas. Kyseessä on ollut siis 1900-luvun alkupuolella erittäin suuresta ja laajasta kokonaisuudesta. Tiilitehtaan omilla tiilillä rakennettiin 1920-luvulla nykyiset suuret ulkorakennukset. Näitä rakennuksia on suursikala, talli, navetta, kuivaamo sekä useat henkilökunnan asunnot. Tiilitehtaan tiilistä on rakennettu myös nykyinen Veromäen koulu, eli entinen Veromiehenkylä kansakoulu. Koulu rakennettiin, jotta työntekijöiden lapsia saataisiin koulutettua.

Nykyaika

Kartanon alue sekä sen rakennukset ovat nykyään suojelukohteita. Kasvihuoneet on purettu, sille ne eivät olleet suojelun alaisia ja entinen puimalarakennus on kunnostettu upeaksi juhlasaliksi. Osa kartanoalueen taloista on täysin autioita ja ainoastaan niiden katot on uusittu lisävahinkojen välttämiseksi.